Barszcz czerwony na zakwasie

Aromatyczny, pieprzny i idealnie kwaskowy barszcz. Taki właśnie wychodzi, dzięki kiszonym burakom.


Przygotowanie: 30 min

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 2,3 kiszone buraki
  • pół słoika zakwasu z buraków
  • majeranek, sól, pieprz

Gotujemy bulion. Otwieramy słoik z burakami i wyciągamy buraki do innego naczynia, a zakwas przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się wkładu do kiszenia. Wybieramy 2,3 buraki i dodajemy je do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie buraki wyjmujemy (można zostawić, jeśli ktoś lubi) i wlewamy ok. 1/3 słoika zakwasu. Można dodawać stopniowo i próbować, czy jest wystarczająco kwaśny dla nas. Wyłączamy ogień i dodajemy przyprawy do smaku.

Rady: Kiedy odgrzewamy barszcz, pamiętajmy, żeby nie doprowadzać go do wrzenia, ponieważ straci swoją piękną, buraczkową barwę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *