Witajcie po dłuższej przerwie! Powoli wracamy do rzeczywistości i znów jest ochota i czas na eksperymenty kulinarne. Dziś prezentuję prościutki przepis na bezglutenowe kopytka z aromatycznym, mięsnym sosem.
Przygotowanie: 40 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
Kopytka
- 400 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki z tapioki
- 1 jajko
- szczypta soli
Sos
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu lub oleju kokosowego do smażenia
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, zioła prowansalskie
Ze składników na kopytka zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek rolujemy, lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Zagotowujemy garnek z lekko osoloną wodą. Możemy do wody dodać też odrobinę tłuszczu – wtedy kopytka nie będą się sklejały podczas gotowania. Do wrzącej wody wrzucamy kopytka partiami i wyjmujemy 2-3 minuty po tym, jak zaczną pływać na powierzchni wody.
Zabieramy się za sos. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, warzywa kroimy w kostkę, siekamy czosnek i wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody i dusimy po przykryciem ok. 20 min mieszając co jakiś czas. Następnie do warzyw dodajemy mięso, przyprawiamy całość i dusimy kolejne 20 min. Gotowym sosem polewamy kopytka i gotowe!
a czemu tak wszyscy się rzucają na te produkty bezglutenowe?
Czy ja wiem, czy rzucają? Coraz więcej osób kiepsko toleruje produkty z glutenem, dlatego też szukają alternatyw i tyle ?