Bigos z kapusty pekińskiej

Ten bigos to awangarda w kuchni 🙂 Po co zastosować zwykłą kapustę, jak można wypróbować wesję z kapustą pekińską. Taki bigos jest delikatniejszy i świetnie się nada na bardziej wrażliwe żołądki. Możecie też zaskoczyć ciotki przy świątecznym stole :).

Przygotowanie: 20 min, gotowanie: 40 min

Danie dla: 4 osób

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 600 g mięsa wieprzowego (u nas łopatka)
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, czosnek, majeranek, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2,3 łyżki smalcu gęsiego

 

Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy krótko na patelni, tylko, żeby się ścięło. Przyprawiamy je solą, pieprzem i czosnkiem. W garnku rozpuszczamy smalec i podsmażamy cebulę, pokrojoną w pióra. Do garnka dodajemy mięso. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę i ścieramy je na tarce do mięsa i cebuli. Wszystko dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Potem do garnka dodajemy posiekaną paprykę i poszatkowaną kapustę. Na koniec obieramy pieczarki,  kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do garnka. Można dodać wody, jeśli jest za mało. Dodajemy przyprawy: sól, majeranek, papryki, listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok. 40 minut pod przykryciem, często mieszając, żeby nam się nie przypaliło. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *