Brownie bananowo-batatowe

 Pierwszy raz kupiliśmy bataty i musieliśmy wykombinować z nich kolejne warzywne ciacho. Wyszło typowe brownie, ciężkie, mokre i mocno czekoladowe.

Przygotowanie: 15 min, pieczenie 50 min

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • ok. 300 g batata
  • 6 łyżek kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Najpierw zabieramy się za bataty. Obieramy je, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy banany, kroimy na plasterki i wrzucamy do miski, do nich dorzucamy ostygnięte bataty.  Następnie wbijamy jajka, dodajemy, kakao, olej, sodę oczyszczoną i miksujemy wszystko na gładką masę.
 
Następnie masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy, żeby stężało. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

4 thoughts on “Brownie bananowo-batatowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *