Bulletproof latte, czyli sposób na pyszną weekendową kawę

 Uwielbiam kawę, choć staram się ją ograniczać, dlatego też naszym rytuałem stało się picie kawy w sobotnie poranki. Chciałbym dziś zaprezentować Wam sposób na przepyszną latte, która postawi Was na nogi i zapewni energię na cały dzień. Pyszna i aromatyczna kawa, jest tym, co tygryski lubią najbardziej 🙂


Przygotowanie: 10 min
Porcja dla: 2 osób

Składniki:

  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie przyprawy: cynamon, przyprawa korzenna, wanilia, miód/ksylitol

Do przygotowania  kawy potrzebny będzie nam blender, najlepiej jeśli macie blender kielichowy, jeśli nie, to pamiętajcie, aby blendować w wysokim naczyniu, bo przy blenderze ręcznym będzie chlapać.

Przygotowanie
Przygotowujemy filiżankę mocnej kawy, a w tym czasie rozpuszczamy nasze dodatki: masło klarowane lub olej kokosowy oraz mleko kokosowe.
Kawę wraz z dodatkami blendujemy na jednolitą masę (podczas blendowania kawa powinna przestygnąć na tyle, aby nie ściąć żółtka jaja, +/- 40 stopni).
Oddzielamy żółtka jaj od białek i dodajemy do blendera. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy do szklanek.

Jeśli chcecie uzyskać kawę smakową, np. waniliową to dodajemy część przyprawy do blendera.
Po przelaniu, na górze szklanki powinna wydzielić się warstwa pianki z mleka kokosowego i żółtka.
Całość oprószamy naszymi ulubionymi przyprawami i gotowe.
Kawa powinna być nadal wystarczająco ciepła, ale jeśli macie takie życzenie można ją podgrzać.

One thought on “Bulletproof latte, czyli sposób na pyszną weekendową kawę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *