Ciasto marchewkowo-cytrynowe (bez zbóż, bez nabiału)

To jest jedno z lepszych ciast, jakie udało nam się zrobić. Lekko wilgotne, mocno cytrynowe z delikatną nutą marchewkową na pewno podbije Wasze serca.
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 30 min

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki ksylitolu (można pominąć)
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 nieduże marchewki
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny

Składniki na polewę:

  • pół opakowania kremu kokosowego
  • sok z jednej cytryny
  • suszone owoce do przybrania (opcjonalnie)

Ciasto najlepiej zrobić w mikserze. Jajka ubijamy z ksylitolem. Dodajemy mąki, skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystko. Następnie obieramy marchewki i ścieramy je na tarce i dodajemy do masy, którą mieszamy już łyżką. Masę wylewamy do blaszki lub naczynia silikonowego, nasmarowanego olejem kokosowym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto 30-35 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. W tym czasie szykujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy krem kokosowy i dodajemy sok z cytryny. Kiedy ciasto już wystygnie kładziemy na nie polewę i posypujemy ulubionymi owocami (u nas suszone morele).

ciasto-marchewkowo-cytrynowe1

 

3 thoughts on “Ciasto marchewkowo-cytrynowe (bez zbóż, bez nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *