Domowe mleko i wiórki kokosowe

Kupne mleczko kokosowe ma zazwyczaj sporo konserwantów, wiórki z kolei są siarkowane. A przy odrobinie wysiłku mamy jedno i drugie naturalne bez żadnych chemicznych ulepszaczy.

wiorki_kokosowe

Składniki na słoik 1l:

  • 2 świeże kokosy*
  • trochę wody
  • gaza do odciskania kokosa

*Świeży kokos to taki, który chlupie jak nim potrząśniemy. 🙂 Jeżeli nie chlupie to znaczy, że nie ma wody i jest w środku zeschnięty (lub bywają też spleśniałe).

Najpierw śrubokrętem robimy dziurkę w jednej z tych dziur w kokosie. Wylewamy z nich wodę do szklanki. Wodę kokosową można zachować, to naturalny izotonik bogaty w wiele witamin. Bardzo szybko nawadnia i uzupełnia poziom minerałów w organizmie. Świetna sprawa po treningu.

Żeby rozbić kokosa stosujemy metodę na małpę :). Bierzemy dwa kokosy i uderzamy je o siebie. Przy odrobinie szczęścia pękną oba na raz. Niektórzy używają też z powodzeniem młotka. Kiedy już mamy rozłupane kokosy na części, wyciągamy biały miąższ. Jest na nim taka brązowa skórka, którą można jeść. My ją obieramy najczęściej. Kroimy na małe kawałki i mielimy wszystko dwa razy. Powstają z tego takie tłuste wiórki kokosowe:

kokos

Następnie przekładamy wszystko do garnka, dolewamy wody tylko tyle, żeby zakryło wiórki. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, mieszając co jakiś czas. Następnie wyłączamy ogień i czekamy, aż przestygnie. Najlepiej zabrać się do odciskania, jak wiórki są ciepłe. Bierzemy miskę, nad nią umieszczamy durszlak (lub sitko), na niego kładziemy gazę i przelewamy całość. Wiórki, które zostały na gazie odciskamy mocno (jak najmocniej trzeba się starać odcisnąć) do miski. W misce właśnie mamy mleko kokosowe :), które możemy już przelać do słoika lub zamykanej butelki. Takie mleczko trzymamy w lodówce i zużywamy w ciągu 5 dni.

Rady: mleko lubi się rozwarstwiać, ale nie przejmujcie się tym, wystarczy je potrząsnąć lub po prostu podgrzać i wszystko się ładnie łączy.

Zostały nam po odciśnięciu suche wiórki :). Rozkładamy je na blaszce, na papierze do pieczenia:

kokos2

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 10 minut. Następnie mieszamy wiórki i znów wkładamy do piekarnika na 10 minut. Potem wyjmujemy i zostawiamy na kilka godzin, żeby sobie doschły na spokojnie. Następnie przekładamy do pojemnika. Jeżeli mamy młynek, to możemy je zmielić na mąkę kokosową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *