Dżem śliwkowy

Nie ma to jak własny dżem. Ponieważ nie przepadamy za przesłodzonym dżemem ze sklepu, robimy własny – naturalny, lekko kwaskowy.

Przygotowanie: 3 h

Składniki na 8 niedużych słoików:

  • 4 kg śliwek
  • 1 opakowanie pektyn
  • 1 kg słodziwa (można użyć ksylitolu, stevii, zwykłego cukru – do wyboru)
  • sok z 4 cytryn

Śliwki myjemy, obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy tak obrobione owoce do garnka. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Na małym ogniu gotujemy przez ok. 1 h. W tym czasie często mieszamy i uważamy, żeby owoce nie przywierały do dna. Pamiętajmy, aby podczas gotowania zbierać szumowiny, które będą się wytrącać na powierzchni.

Kiedy widzimy, że owoce zaczynają przywierać do dna, wyłączamy ogień i zostawiamy masę do ostygnięcia. Po tym ponownie włączamy do zagotowania. W tym czasie dodajemy opakowanie pektyn i mieszamy dokładnie. Jeśli nie lubimy kawałków owoców, możemy je zblendować na gładką masę. Jeszcze gorące śliwki wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i układamy do góry dnem. Po kilku godzinach, kiedy słoiki przestygną odwracamy je i sprawdzamy czy zakrętki są wklęsłe. To znaczy, że nasz dżem się prawidłowo zrobił 🙂

Rady: Jeśli nie mamy pektyny, można zrobić dżem bez niej. Wystarczy przed gotowaniem włożyć do owoców skórkę z tych 4 cytryn i zostawić na godzinę, żeby naturalne pektyny ze skórki się uwolniły. Gotowanie owoców też zajmuje dłużej, zanim osiągnąć pożądaną gęstość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *