Flądra w panierce z nasion chia

Kolejny smaczny sposób na wykorzystanie nasion chia, które świetnie sprawdziły się w roli panierki do ryby! Koniecznie spróbujcie tego sposobu.

Przygotowanie: 30 min

Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • ok. 500 g filetów z ulubionej ryby (u nas flądra)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki nasion chia
  • łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy, czosnek
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • łyżka tłuszczu do usmażenia ryby (może być smalec, olej kokosowy)

Filety przyprawiamy do smaku, następnie rozbijamy jajko w miseczce i rozbełtujemy je lekko. Nasiona chia mielimy w młynku do kawy i wysypujemy na talerz. Można też dosypać do tego wiórki kokosowe. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Teraz zabawa, jak przy kotletach schabowych: maczamy filet, w jajku, następnie obtaczamy w nasionach chia i wrzucamy na patelnię. Rybę smażymy z obu stron aż się zarumieni – około 2 minut. I gotowe! Przy podaniu możemy rybę skropić z sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *