Frytki z batatów

To obok frytek z selera jeden z podstawowych przepisów. Muszę przyznać, że po detoksie bataty były baardzo słodkie i nie dałam rady zjeść ich za dużo. Dużym plusem batatów jest to, że są świetnym źródłem węglowodanów, dlatego sprawdzą się dla osób, które muszą pilnować ich ilości.

Przygotowanie: 15 minut, pieczenie: 30-40 minut

Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek

Bataty obieramy i kroimy na kawałki w kształcie frytek. Rozkładamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Posypujemy przyprawami i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli ktoś lubi, można polać bataty, przed pieczeniem roztopionym olejem kokosowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *