Indyk curry w mleku kokosowym

 Przepis wrzucony na specjalne życzenie :). Oto pomysł na szybki obiad w stylu kuchni indyjskiej.

Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 200-250 g piersi z indyka (lub 1 pierś z kurczaka)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki mleka kokosowego (można użyć własnego mleka kokosowego)
  • 2 torebki ryżu
  • przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka (można też dać ostrej)

Wstawiamy ryż do gotowania. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną tłuszczem patelnię. Chwilę smażymy, aż się zeszkli i podlewamy odrobiną wody, żeby się udusiła i zmiękła. Kiedy cebula będzie gotowa, kroimy pierś w kostkę i dorzucamy na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryka i duużo curry (żeby się żółto zrobiło :)). Wszystko mieszamy, smażymy, aż mięso będzie dobre. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i mieszamy wszystko. Ryż odcedzamy, wykładamy na talerz i na to kładziemy curry.

6 thoughts on “Indyk curry w mleku kokosowym

  1. Ciekawa jestem na czyje to życzenie, niech zgadnę ……. ale przepis rewelacja, a przygotowany przez samych twórców smakuje wyśmienicie 🙂
    Pozdrawiam
    Ewelina

  2. Od Twórców nie jadłam, ale mogę potwierdzić, że niebo w gębie i o dziwo w ogóle nie czuć mleczka kokosowego, bo bałam się że wyjdzie w smaku, jak wiórki kokosowe;) Dodałam do kurczaka jeszcze zioła prowansalskie i czosnek…dziękujemy razem z Eweliną za pomysł na obiad:)
    Buziaki
    Ela

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *