Kiszone buraki

Czas na kiszone buraki, które idealnie nadają się do barszczu czerwonego. Warto zrobić takie zapasy, żeby zimą cieszyć się pysznym, aromatycznym barszczem. Taki zakwas z buraków jest też idealnym, naturalnym probiotykiem, który wzbogaca florę bakteryjną jelit i tym samym usprawnia ich działanie.


Podstawowe zasady kiszenia wyjaśniliśmy przy okazji ogórków. Kliknij TUTAJ, aby przeczytać.

Przygotowanie: 30 min, kiszenie: min. tydzień

Składniki na jeden słoik:

  • 2 ząbki czosnku
  • liść wiśni + dębu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 3 cm korzenia chrzanu
  • cała gałązka kopru
  • buraki – ile się zmieści 🙂

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, ósemki. Słoiki wyparzamy
Na dno słoika układamy nasz wkład do ukiszenia. Następnie wypełniamy słoik burakami. Posypujemy łyżeczką soli kamiennej i zalewamy wodą tak, aby przykryć buraki. Całość zakręcamy dokładnie i odkładamy w ciemne miejsce. Po kilku dniach możemy zauważyć charakterystyczne zmętnienie zalewy oraz pęcherzyki powietrza. To znaczy, że wszystko kisi się prawidłowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *