Sezon grillowy w pełni! Ostatni weekend spędziliśmy na działce i eksperymentowaniu w kuchni. Na targu kupiliśmy świeżego leszcza i postanowiliśmy spróbować go zrobić na grillu. A że folia aluminiowa jest be, z pomocą przyszła nam natura i tak powstała ryba grillowana w liściach. Dzięki temu wyszła soczysta i aromatyczna.
Przygotowanie: 20 min, grillowanie: 20-30 min
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- 1 duży świeży leszcz – 1,5 kg (może być też inna ulubiona ryba w całości)
- 2 cebule
- 1 cytryna
- przyprawy: sól himalajska, czosnek, pieprz
- kilka liści chrzanu (można też użyć liści winogron)
Rybę oczyszczamy w środku i czyścimy z łusek. Nacieramy na zewnątrz i w środku przyprawami, obkładamy cienkimi plasterkami cytryny i cebuli. Następnie zawijamy ciasno w liście. Rozgrzewamy grilla i grillujemy rybę z jednej i drugiej strony po ok.10-15 minut. Rybka świetnie smakuje z surówką z czerwonej kapusty.