Mięso mielone z sosem pomidorowo-paprykowym

Bardzo proste danie, idealne na dni, kiedy nie chce nam się gotować i wychodzić do sklepu, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu.


Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • ok. 360 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (lub 6 świeżych)
  • 1 duża papryka (u nas czerwona)
  • ok. 100 g ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Wstawiamy ryż do gotowania i zaczynamy przygotowywać sos. Kroimy paprykę w słupki, cebulę w pióra, czosnek siekamy i dodajemy wszystko do garnka. Dorzucamy pomidory w puszce. Jeżeli robimy ze świeżych pomidorów to podlewamy odrobinę wodą, żeby warzywa się nie przypaliły i dusimy, mieszając co jakiś czas. Dodajemy przyprawy do sosu i gotujemy, aż będzie gęsty. Mięso kładziemy na rozgrzaną tłuszczem patelnię i podsmażamy (przyprawiamy solą i pieprzem). Po usmażeniu, mięso możemy wymieszać z sosem i ryżem, żeby wyszło danie jednogarnkowe. Można też wyłożyć osobno składniki na ryż, tak jak pokazaliśmy na zdjęciu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *