Pieczone skrzydło z indyka

Pyszne, miękkie i aromatyczne – pieczone skrzydło z indyka to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Marynowanie: 24 h, pieczenie 2 h

Składniki:

  • 2 skrzydła z indyka
  • 2 łyżki tłuszczu (u nas smalec)
  • przyprawy: sól peklowa, pieprz ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka

Dzień przed pieczeniem przygotowujemy marynatę, do naczynia żaroodpornego dodajemy tłuszcz, a do niego przyprawy (po ok. łyżeczce każdej przyprawy, majeranku można dodać więcej). Wszystko mieszamy, a następnie obtaczamy dokładnie mięso w marynacie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej noc (najlepiej na 24 h).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naczynie przykrywamy folią aluminiową (lub przykrywką) i wstawiamy do pieczenia na 2 godziny. Jeżeli chcemy, żeby skórka była chrupiąca, na 20 min przed końcem zdejmujemy folię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *