Pizza na spodzie kalafiorowym

To danie to naprawdę ciekawe odkrycie. Dla tych, którzy unikają glutenu i zbóż to idealna sprawa. Spód kalafiorowy bardzo ładnie się łączy z pozostałymi składnikami.

 

Przygotowanie: 1 h, pieczenie: 25 min
Danie dla: 4 osób
Przygotujcie sobie gazę do wyciskania kalafiora.
 
Składniki na spód:
  • 1 średni kalafior
  • 3 jaja
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (u nas to sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie)
 
Składniki na wierzch pizzy:
  • kiełbasa (lub salami)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • oregano, bazylia
  • ser żółty do posypania
 
Kalafiora myjemy i obieramy na różyczki. Mielimy je w maszynce do mielenia (lub blendujemy, jeśli mamy mocny blender). Przemieloną całość przekładamy na patelnię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, żeby zmiękł. Zostawiamy, żeby trochę ostygł. Jeszcze ciepły przekładamy na gazę i wyciskamy mocno. Pozbywamy się wody z kalafiora. Taką odciśniętą masę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy.
 
Po wyrobieniu masę przekładamy na papier do pieczenia, wyłożony na blaszce. Formujemy placek na pizzę. Następnie pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę w kostkę i podsmażamy. Następnie wyjmujemy blachę z piekarnika, rozsmarowujemy sos pomidorowy na placku, kładziemy paprykę i cebulę, na to dajemy plasterki kiełbasy i posypujemy serem. Całość pieczemy jeszcze 10 minut.

Uważajcie przy krojeniu, bo placek łatwo się rozpada.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *