Zupa bardzo prosta, pyszna, rozgrzewająca. Bazą jest oczywiście bulion, gotowany na mięsie i dużej ilości warzyw, bez kostek rosołowych i polepszaczy smaku.
Przygotowanie: 15 minut, gotowanie: 2 h
Składniki na 3 l zupy:
- mięso z kością (my używamy korpusu drobiowego, ale można też użyć szpondra wołowego, części kaczki – do wyboru)
- 3 marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 średni seler
- 1 por
- garść natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1 mała cebula
- 1 kalafior
- garść koperku
- przyprawy: sól himalajska, liść laurowy (opcjonalnie można dodać pieprz, ziele angielskie, imbir)
Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień. W tym czasie przygotowujemy warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka. Cebulę opalamy na ogniu i również dodajemy do bulionu. Wrzucamy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i dodajemy kilka listków laurowych. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie (ok. godzina wystarczy). Wyłączamy ogień i wyciągamy mięso i warzywa z bulionu. Po przestygnięciu, kroimy je warzywa w kostkę, a mięso obieramy z kości. Wszystko wrzucamy z powrotem do rosołu i dodajemy różyczki kalafiora. Na koniec gotowania posypujemy koperkiem.