Soczysty indyk na jogurtowej chmurce

 

Wiele osób nie jada mięsa z indyka, ponieważ twierdzi, że trudno go przygotować i zazwyczaj wychodzi suchy. Zapewniam, że indyk w tym daniu wyjdzie soczysty i pyszny.

Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 jogurt naturalny (najlepiej gęsty lub można dać śmietanę), lub mleko kokosowe
  •  2 torebki ryżu
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, papryka słodka, bazylia

Kroimy pierś w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni i przyprawiamy ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W oddzielnym garnku przygotowujemy sos – dajemy jogurt, jajko i przyprawy. Sos gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy ryż. Kiedy wszystko jest gotowe, wykładamy na talerz ryż, następnie polewamy go sosem i dajemy na to mięso. I gotowe – łatwy, szybki i smaczny obiad!

2 thoughts on “Soczysty indyk na jogurtowej chmurce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *