Spaghetti bez makaronu

 Spaghetti zazwyczaj kojarzy się wszystkim z długim makaronem, jednak my postanowiliśmy zrobić wersję bez makaronu. Wyszło aromatyczne, sycące i pyszne, a do tego bez zbóż.

Przygotowanie: 30-45 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 2 małe cebule
  • 300 g mięsa mielonego
  • 4 duże pomidory lub 0,5 l pomidorów w puszce
  • 250 g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia (najlepiej świeża – my użyliśmy naszych zamrożonych zapasów)
  • tłuszcz do smażenia (do wyboru: smalec, olej kokosowy)
  • opcjonalnie koncentrat pomidorowy

Można by rzec, że jest to sos boloński z warzywami zamiast makaronu.
W naszym przypadku funkcję tak zwanego „zapychacza” (makaronu) przejmuje marchewka i papryka. Danie jest bardzo proste i wymaga nieznacznego nakłady pracy, największą trudnością jest oparcie się pokusie zjedzenia, zanim będzie gotowe 😛

Przygotowanie
Potrzebne będą nam patelnia i garnek lub głęboka patelnia. Można wszystko przygotować w jednym naczyniu, o ile tylko się zmieści.

Do garnka ścieramy  na tarce marchew (staramy się, aby nitki były jak najdłuższe), dodajemy  paprykę pokrojoną w pióra oraz posiekane pomidory. Dla tych, którzy lubią intensywnie pomidorowy smak, można dodać koncentrat pomidorowy.
Garnek z warzywami wstawiamy na mały ogień, aby sos się powoli dusił, a w tym czasie oczyszczamy pieczarki, które siekamy w ósemki i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
Całość dusimy do momentu, aż papryka i marchewka będą miękkie ( około 20-30 minut), nie musicie cały ten czas stać przy kuchni wystarczy co 5-10 minut zamieszać.

Obieramy i siekamy w pióra cebulę. Następnie na patelni rozpuszczamy tłuszcz i smażymy na nim mięso z cebulą. Całość doprawiamy na ostro solą, pieprzem i papryką i smażymy, aż cebulka się zeszkli.

Gdy mięso i warzywa są gotowe, wykładamy je na talerz, posypując siekaną bazylią. Dla tych, co mogą, można posypać tartym serem.

A jeśli uwielbiacie spaghetti, zobaczcie również spaghetti z makaronem z cukinii oraz spaghetti bolognese z makaronem ryżowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *