Spaghetti carbonara z makaronem ryżowym

Pyszne spaghetti z aromatycznym sosem na pewno skradnie serce wielu z Was.

 

 
Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 2 osób
 
 
Składniki:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 śmietana 30% (lub mleko kokosowe)
  • 1 jajko
  • ok.70 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek
 
 
Kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na patelni. W garnku szykujemy sobie sos
Dodajemy jajko, śmietanę (można też wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym), przyprawy i ścieramy do tego połowę sera na tarce. Cebulę podlewamy odrobiną wody i dusimy jeszcze, żeby była miękka. Następnie dodajemy ją do sosu. Kroimy boczek w cieniutkie plasterki i również podsmażamy, aż będzie chrupiący. Gotujemy sos ok. 5 minut, aż ser się roztopi i inne składniki połączą. W tym czasie możemy wstawić makaron. Wystarczy go zalać wrzącą wodą i potrzymać 3 min, aż zmięknie. Makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy go gorącym sosem i na to kładziemy boczek. Całość przyprószamy odrobiną sera.