Stek z rekina

Pomysł na szybki obiad. Ostatnio przypadkiem zobaczyliśmy w sklepie rybnym, że mają takie mrożone krążki z rekina. Tę potrawę, polubią nawet Ci, którzy nie lubią wygrzebywać ości – ponieważ w steku ich nie ma! Mięso z rekina jest białe, bardzo soczyste i zwarte.


Przygotowanie: 20 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • ok. 400 g steków z rekina
  • oliwa z oliwek (rafinowana)
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka ostra (można zastąpić słodką)
  • sok z połówki cytryny

Najpierw robimy marynatę: do talerza wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy i mieszamy wszystko.
marynata_rekin

Rozmrożone steki, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie steki starannie nacieramy marynatą i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron po ok. 2,3 minuty. I gotowe! Do ryby bardzo pasuje sałatka z marchewki i kapusty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *