Surówka z kapustą i marchewką

To jest surówka, która musi zawsze znajdować się w naszej lodówce. Jest świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby.


Przygotowanie: 30 min, marynowanie kapusty: 24 h

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule

Zalewa

  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki wody
  • pół szklanki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soli

Kapustę szatkujemy na drobne kawałki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cebulę kroimy w pióra. Wszystko dodajemy do dużego garnka i mieszamy. Następnie robimy zalewę z octu: zagotowujemy wodę i dodajemy ocet, sól i cukier (my ostatnio nie dodawaliśmy i też było bardzo dobre). Gorącą zalewą polewamy warzywa, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 24 h. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy surówkę do słoików. Trzymamy w lodówce. Nie wiem, jak długo surówka może stać, u nas litrowy słoik znika w ciągu 2 tygodni :).

Rady: Jeżeli surówka ma zbyt octowy smak, można przed włożeniem do słoik polać ją olejem i wymieszać. Złagodzi smak octu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *