Szarpana wieprzowina zapiekana w ananasie

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina podbiła ostatnio nasze serca. Dziś prezentujemy aromatyczne i miękkie mięso, zapiekane w ananasie! Taki sposób podania świetnie się sprawdzi podczas imprezy – goście będą zachwyceni.

Przygotowanie: 20 min, pieczenie mięsa: 4 h, zapiekanie w ananasie: 20 min

Danie dla: 4 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów (lub 5-6 świeżych)
  • 2 świeże, dojrzałe ananas
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek

Do naczynia żaroodpornego dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Mięso myjemy, a następnie obtaczamy w przyprawach. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 4 h. Mięso można też przygotować w wolnowarze. Po tym czasie wyjmujemy mięso i rozszarpujemy je widelcem.

Teraz bierzemy się za ananasa. Przecinamy go na pół wzdłuż. Wydrążamy obie połówki, a wydrążone kawałki przekładamy do miski. Mięso mieszamy z pomidorami z puszki. Następnie wykładamy na ananasa. Mięso posypujemy wydrążonymi kawałkami ananasa. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *