Szaszłyki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami

Te szaszłyki sprawdzą się na każdej imprezie :).

Przygotowanie: 1 h, marynowanie mięsa: 8 h

Składniki:

  • 400 g mięsa wieprzowego (u nas szynka)
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek, rozmaryn

Marynata do mięsa:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sos tabasco (odrobina)
  • przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, czosnek, świeży rozmaryn

Dzień przed grillowaniem kroimy mięso na kawałki i przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień rozpalamy grilla i szykujemy warzywa: cukinię kroimy w plastry, cebulę w krążki, pieczarki w ćwiartki, a paprykę na kawałki. Następnie nabijamy mięso i warzywa na patyki do szaszłyków (wedle uznania). Układamy na grillu i grillujemy po ok 15 minut z każdej strony.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na papierze do pieczenia, rozłożonym na blaszce. Następnie posypujemy przyprawami: sól, pieprz ziołowy, czosnek i posiekany rozmaryn. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min (mają się ładnie zarumienić).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *