Żeberka w sosie miodowo-pikantnym

Kolejna odsłona żeberek. Tym razem słodycz cebuli i miodu połączyliśmy z ostrymi papryczkami, co dało prawdziwą poezję smaków.

Przygotowanie: 25 minut, duszenie: 1,5-2 h

Składniki na: porcję dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • 70 g koncentratu pomidorowego lub słoiczek domowego sosu pomidorowego
  • papryczki chilli – do smaku ( my daliśmy 2 całe papryczki)
  • pół szklanki bulionu (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • łyżka tłuszczu do smażenia: smalec/ smalec gęsi/ olej kokosowy

Żeberka dzielimy na porcje i oprószamy solą, układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Obieramy cebule, kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię, aby się lekko podsmażyły. W tym czasie obieramy czosnek, siekamy drobno i dodajemy do cebuli, po czym zalewamy szklanką wody, aby poddusić.
Gdy cebulka już się zeszkli, zmniejszamy ogień, dodajemy kolejne składniki: koncentrat/sos pomidorowy, drobno zsiekane papryczki chilli oraz miód (opcjonalnie pół szklanki bulionu, jeśli chcemy mieć sos w bardziej płynnej postaci). Całość mieszamy, aż ładnie się połączy.

W ten sposób przygotowanym sosem zalewamy żeberka, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. W zależności od tego jak duże są nasze żeberka, czas duszenia będzie różny, ale można przyjąć, że minimum 1,5 godziny.

zeberka1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *