Zauważyłam, że wiele osób potrzebuje takiej rozpiski posiłków, żeby móc w ogóle zacząć protokół autoimmunologiczny, dlatego udostępniam Wam przykładowy jadłospis na 7 dni.
Poniższy rozkład obejmuje 4 posiłki (3 główne + przekąskę). Jadłospis zakłada bezmięsną kolację co drugi dzień. Ilościowo układałam jadłospis z myślą o paniach, dlatego panowie powinni zwiększyć porcje :). Dla wygody, na końcu umieściłam też wersję w pdf do pobrania i wydrukowania.
Dzień I
Śniadanie
- 2,3 plastry boczku smażone na oleju kokosowym
- sałatka: ulubiony mix sałat – 2 garście, 3 rzodkiewki (lub 1 kalarepa), 1 marchewka, pół awokado, łyżka oliwy z oliwek
Obiad
- Pieczone udka z kurczaka z rozmarynem + sałatka z tartych buraków + 2 ogórki kiszone
Przepis na kurczaka – wyrzucamy jedynie pieprz ziołowy z przypraw
Kolacja
- Frytki z batatów z udkiem z obiadu
Przepis na frytki – wyrzucamy pieprz ziołowy
Przekąska – dowolne owoce jagodowe (maliny, borówki, jeżyny) – 2 garście
Dzień II
Śniadanie
- 2 kawałki pieczonej szynki (lub innego ulubionego mięsa)
- Duszone warzywa na maśle klarowanym lub smalcu
Obiad
- Czosnkowe żeberka z duszonymi warzywami ze śniadania
Kolacja
- Warzywne wstążki: 2 marchewki, 2 pietruszki, łyżka oleju kokosowego, łyżka mleka kokosowego, sól, czosnek.
Warzywa obieramy i kroimy obieraczką na wstążki. Rozgrzewamy na patelni olej i dusimy warzywa kilka minut. Dodajemy mleko kokosowe, sól, czosnek, zioła prowansalskie.
Przekąska – jabłko
Dzień III
Śniadanie
- Zupa warzywna + plaster pieczonej szynki
Przepis na zupę – w przyprawach nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego
Obiad
- Czosnkowe żeberka z kapustą kiszoną
Kolacja
- Gulasz z żołądków drobiowych
Przekąska – smoothie: mleko kokosowe, jarmuż, szpinak, parę kawałków świeżego ananasa, kiwi
Dzień IV
Śniadanie
- Gulasz z żołądków drobiowych
Obiad
- Cukiniowe tagliatelle z krewetkami
Kolacja
- Kasztanowo-bananowe placuszki z owocami jagodowymi (maliny, truskawki, jeżyny, borówki)
Przekąska – jabłka pieczone z cynamonem
Dzień V
Śniadanie
- 3 plastry pieczonego boczku
- Sałatka: ulubiony mix sałat – 2 garście, 3 rzodkiewki (lub 1 kalarepa), 1 marchewka, pół awokado, łyżka oliwy z oliwek
Obiad
- Stek z tuńczyka w kokosowej panierce (lub inna ryba) z duszonymi warzywami (cukinia, cebula, pieczarki)
Kolacja
- 3 plastry pieczonego boczku
- Surowe warzywa pokrojone w słupki, kawałki: marchewka, rzodkiewka, ogórek, kalarepa
Przekąska – garść ulubionych suszonych owoców (koniecznie niesiarkowane!)
Dzień VI
Śniadanie
- Sardynki z puszki (ok.100g)
- Sałatka: mix sałat + ulubione warzywa (rzodkiewka, ogórek, marchew, cykoria) + sos
Sos cytrynowy z bazylią i oregano
- sok z całej cytryny
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- łyżeczka czosnku w proszku
- sól do smaku
Obiad
- Pulpety z sosem koperkowym + duszone warzywa (marchew, pieczarki, jarmuż)
Kolacja
- Owoce z mlekiem kokosowym
Przekąska – Banan
Dzień VII
Śniadanie
- 2,3 plastry boczku smażone na oleju kokosowym
- 2 ogórki kiszone + surowe warzywa pokrojone w słupki, kawałki: rzodkiewka, ogórek, kalarepa
Obiad
- Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Kolacja
- Pulpety z sosem koperkowym + kapusta kiszona
Przekąska – kilka białych czekoladek
Przepis na czekoladki