Ajwar to lekko pikantny sos warzywny, który nada się do wszystkiego :). Sprawdzi się zarówno jako dip do świeżych warzyw, albo można nim posmarować chlebek cukiniowy. Świetnie się również komponuje z grillowanym mięskiem. No po prostu ajwaru trzeba spróbować!
Przygotowanie: 15 min, pieczenie warzyw: 40 min
Ilość na 1 słoiczek, taki jak na zdjęciu.
Składniki:
- 5 papryk
- 1 nieduży bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- łyżka smalcu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- przyprawy: sól, pieprz
Papryki obmywamy, przekrajamy na pół i oczyszczamy z pestek. Bakłażana myjemy i kroimy na grube plastry. Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy solą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 40 min.
Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy skórkę z papryki i wrzucamy do miksera. Dodajemy również bakłażana, posiekany czosnek, papryczkę, ocet i przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu można spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Gotowy sos przekładamy do słoiczka i dajemy mu się przegryźć przez kilka godzin. Najlepiej podawać schłodzony 🙂
muszę tego wypróbować bo rzeczywiście wygląda smakowicie.