Jeżeli przyjmujecie gości, możecie ich zaskoczyć tą oto prostą i bardzo efektowną przystawką.
Przygotowanie: 15 min.
Ilość dla 2 osób
Składniki:
-
1 dojrzałe awokado
-
3 jajka
-
2 łyżki majonezu (my użyliśmy naszego domowego majonezu)
-
garść natki pietruszki
-
sól do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i ostrożnie oddzielamy miąższ od skórki, żeby jej nie uszkodzić. Można podwadzić łyżeczką, wtedy jest łatwiej. Kiedy mamy już wydrążone skórki, miąższ wkładamy do miski, dodajemy jajko, majonez, sól, posiekaną natkę i mieszamy. Następnie wkładamy pastę w skórkę po awokado. Możemy zostawić trochę jajka i posypać na koniec dla lepszego efektu.
Można do pasty dodać również bardzo drobno posiekaną cebulkę. 🙂
Bardzo ciekawie to wygląda, faktycznie bardzo fajna i smakowita przystawka 🙂 W takiej wersji nigdy nie jadłam awokado, ale bardzo go lubię i jem codziennie – najczęściej bez niczego lub na kanapce. Muszę trochę z nim pokombinować 😛
Awokado ma to do siebie, że bardzo łatwo z nim kombinować 🙂 Na pewno jeszcze nie raz się pojawi u nas, też często jadamy.