Jak to bez bułki? Ano bez 🙂 To połączenie smaków naprawdę nas zaskoczyło i okazało się strzałem w dziesiątkę. Soczysty, słodki ananas świetnie komponuje się z mięsem i ostrym sosem guacamole.
Przygotowanie: 45 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
-
zmielone mięso wołowe/wieprzowe
-
1 jajko
-
1 cebula
-
1 świeży ananas
Do guacamole:
-
sok z cytryny
-
2 ząbki czosnku
-
1 awokado
-
odrobina tabasco
-
sól, pieprz, ulubione przyprawy
-
2-3 łyżki musztardy
Obieramy ananasa ze skóry, kroimy go na 1cm plastry (trzeba pamiętać o wykrojeniu zdrewniałego środka). Możemy wyłożyć je już na talerz. Następnie mieszamy mięso mielone z jajkiem, musztardą, posiekanym ząbkiem czosnku, drobno skrojoną cebulą (wystarczy pół). Doprawiamy przyprawami. Wrzuć na na patelnię i smażymy, aż będzie dobre.
Na koniec przygotowujemy guacamole. Obieramy awokado, miażdżymy widelcem, dodajemy 2 łyżeczki skrojonej drobno cebulki i jeden posiekany ząbek czosnku, doprawiamy sokiem z połowy cytryny. Na koniec dodajemy sól, pieprz i tabasco i mieszamy wszystko dokładnie.
Gotowe mięso wykładamy na ananasa, a na to kładziemy sos.
Pamiętajcie, żeby awokado wybierać w sklepie jak najbardziej miękkie, lub kupować lekko twarde i dać mu kilka dni w kuchni, żeby dojrzało.