Truskawki tak szybko odchodzą, więc trzeba korzystać, ile się da! Dziś przepis na pyszny, bezglutenowy biszkopt z owocami lata: truskawkami i rabarbarem.
Przygotowanie: 3o min, pieczenie: 50-60 min
Tortownica o średnicy 28 cm
Składniki:
- 10 jajek
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 200 g truskawek
- 1 rabarbar
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
Zaczynamy od jajek. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z miodem, a następnie dosypujemy mąki kokosowej cały czas miksując. Masa powinna być puszysta i lekko lejąca. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. Dodajemy sodę i ocet jabłkowy, olej kokosowy i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy białka i ostrożnie je mieszamy łyżką z resztą ciasta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dno kawałki rabarbaru, a na nim ćwiartki truskawek. Zalewamy to ciastem i na wierzch układamy jeszcze więcej truskawek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto 50-60 min. Smacznego!
uwielbiam takie ciasto, jest pyszne i mogłabym je jeść bez końca.
Szkoda tylko, że sezon na truskawki taki krótki!