Udało nam się kupić w naszym ulubionym mięsnym duuże żeberka. No to co z nimi zrobić? Upiec! Wyszły soczyste i aromatyczne, idealnie komponują się z warzywami na maśle klarowanym. Przepis sprawdzi się również dla osób na protokole autoimmunologicznym.
Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 2 h
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 5, 6 ząbków czosnku
- 3 cebule
- przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, majeranek
Przepis jest bardzo prosty: najpierw mieszamy w miseczce sól, zioła prowansalskie i majeranek, żeby powstała nam mieszanka przypraw. Następnie czosnek obieramy i kroimy na plasterki, a cebulę kroimy w pióra. Żeberka myjemy, osuszamy i obtaczamy dokładnie w przyprawach w naczyniu żaroodpornym. Następnie obkładamy je czosnkiem i cebulą. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni (funkcja góra-dół) na ok. 2 h. Na pół godziny przed końcem pieczenia możemy zdjąć pokrywę, żeby czosnek i cebula się zapiekły. Dla smaku można żeberka też polać roztopionym masłem klarowanym.
I to wszystko, obiad praktycznie sam się robi. Niedługo ukaże się też kolejny przepis na żeberka, tym razem w pikantnej odsłonie.