W swojej praktyce dość często spotykam się z problemem dominacji estrogenowej. Dlatego dziś o tym, jak ważny jest balans między progesteronem, a estrogenami oraz, jaka dieta sprawdzi się przy tego typu zaburzeniu hormonalnym.
Progesteron i estradiol – muszą być w równowadze!
Progesteron i estradiol są trochę jak ying i yang – jedno bez drugiego nie może funkcjonować i wzajemnie wpływają na siebie.
Jak oddziałują na siebie te dwa hormony?
Efekty estrogenów (w nadmiarze) |
Efekty progesteronu |
Zwiększają ilość tkanki tłuszczowej | Pomaga zużywać tkankę tłuszczową |
Zwiększają poziom sodu i retencję wody | Działa jak naturalny diuretyk |
Mogą pogłębiać problemy z tarczycą | Wspiera działanie hormonów tarczycy |
Redukują ilość tlenu w komórce | Przywraca równowagę tlenową w komórce |
Zwiększa się ryzyko raka piersi | Przeciwdziała powstawaniu torbieli i guzów piersi |
Obniża się libido | Zwiększa libido |
Dlatego tak istotny jest balans między tymi dwoma hormonami?
Najczęściej występujący problem to zbyt duża ilość estrogenów (efekty ich nadmiaru wypisałam wyżej), oraz niedobór progesteronu. W takim wypadku, możemy odczuwać objawy dominacji estrogenowej, nawet jeżeli poziom tych hormonów mieści się w normie!
To jak w takim razie sprawdzić, czy mamy problem? Wtedy badamy razem poziom estradiolu i progesteronu ok. 7 dni przed spodziewaną miesiączką. Gdy mamy już wyniki, możemy wyliczyć ratio estrogeny – progesteron.
Czym jest ratio? Jest to parametr stosowany do określenia dominacji hormonalnej u pacjentów z wynikami w normalnych zakresach progesteronu i estradiolu. Dzięki tej informacji można także określić, czy mogą być problemy z płodnością.
Jak wyliczyć ratio? Tutaj jest specjalny kalkulator 🙂
Optymalne ratio mieści się w zakresie 100-500
Poniżej 100 = przewaga estrogenowa
Powyżej 500 = przewaga progesteronu
Warto wiedzieć, że możemy mieć objawy dominacji estrogenowej, nawet jeśli wynik estradiolu wyszedł w normie – to oznacza, że progesteronu jest zbyt mało, aby balansować skutki estrogenów.
Jakie zmiany wprowadzić w diecie przy dominacji estrogenowej?
1. Żywność bogata w sulforafan – substancję, która wzmacnia ekspresję receptorów estrogenowych: brokuły, jarmuż, brukselka, bok choy, kapusta, kalafior
2. Żywność zawierająca indolo-3-karbinol – związek, który ułatwia detoks organizmu i wzmacnia wydalanie nadmiaru estrogenów: rzepa, bok choy, brokuły, kapusta, kalafior, wasabi, kapusta pekińska
3. Ogólnie warto zwiększyć podaż błonnika rozpuszczalnego – ułatwi usuwanie estrogenów, wesprze detoks, a jednocześnie jest delikatny dla jelit. Źródłem błonnika rozpuszczalnego są warzywa i owoce.
4. Żywność zawierająca omega 3 – działają przeciwzapalnie, wpływają na produkcję neuroprzekaźników i tym samym przyczyniają się do równoważenia układu endokrynologicznego. Omega 3 zawierają głównie tłuste morskie ryby (dobrej jakości!). Można także suplementować tran lub kapsułki z omega 3 (zwracajmy uwagę na zawartość EPA i DHA).
Czego unikać w diecie?
1. Produkty sojowe – mogą przyczyniać się do pogłębiania się stanu dominacji estrogenowej.
2. Produkty wysokoprzetworzone – zwiększają stan zapalny.
3. Mięso i ryby niskiej jakości – mogą zawierać hormony i antybiotyki. Starajmy się w miarę możliwości, aby te produkty były jak najlepszej jakości. Trudno być zdrowym jedząc chore mięso.
4. Warto rozważyć odstawienie kawy na jakiś czas, aby odciążyć wątrobę i wspomóc detoks.
5. Woda z plastikowych butelek – BPA zawarte w butelkach jest ksenoestrogenem (czyli naśladuje nasz naturalny estrogen) i przenika do naszej wody! Warto rozważyć picie wody przefiltrowanej lub w szklanych butelkach.
Jeżeli chcesz więcej takich praktycznych wskazówek, zajrzyj do sklepu po ebooka o dominacji estrogenowej – to ponad 70 stron wiedzy! Dowiesz się, jakie są przyczyny dominacji estrogenowej, jak się wspierać za pomocą diety (jest jadłospis na 7 dni!) i suplementacji oraz jakie zmiany w stylu życia warto wprowadzić.