Nie ma nic lepszego niż własna wędlina. Wtedy możemy użyć swoich ulubionych przypraw i wiemy, że mięso nie zawiera zbędnych dodatków, takich jak cukier, sól, polepszacze smaku i sztyczne barwniki. Przepis jest bardzo prosty,
Przygotowanie mięsa: 24 h
Pieczenie: 1,5-2 h
Składniki:
- ok. 1-1,5 kg szynki wieprzowej
-
½ szklanki oliwy
-
ulubione przyprawy w solidnej ilości – trochę eksperymentowaliśmy, zanim odkryliśmy naszą ulubioną mieszankę, także zachęcamy do próbowania :). My zawsze dajemy:
-
sól peklowa –1,5 łyżki
-
zioła prowansalskie
-
czosnek (może być zarówno świeży jak i suszony)
-
pieprz czarny mielony (czasem dajemy też ziołowy)
-
papryka ostra i słodka
-
majeranek
-
świeży rozmaryn
Przygotowanie mięsa
Wyjmujemy naczynie żaroodporne.Wlewamy oliwę i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystko z oliwą, żeby wyszła marynata. Mięso myjemy i wkładamy do naczynia. Obsmarowujemy je dobrze przyprawami ze wszystkich stron. Najwygodniej robić to rękoma, ale można też łyżką. Kiedy mięso jest już całe w marynacie, odkładamy całość do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Może być krócej, ale wtedy mięso nie przejdzie całkowicie smakiem przypraw.
Pieczenie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (my ustawiamy grzanie na górę i na dół). Wyciągamy mięso z lodówki i nakładamy na górę folię aluminiową, tak żeby wszystko było zakryte (lub możemy użyć pokrywy, jeżeli mamy). Kiedy piekarnik już jest nagrzany, wkładamy mięso i ustawiamy czas pieczenia na co najmniej 1,5 h (to zależy od wielkości mięsa, można zawsze ustawić na odrobinę niższą temperaturę, ale dłuższy czas). My zazwyczaj pieczemy mięso na wieczór. Kiedy jest koniec pieczenia, wyjmujemy je i zostawiamy pod folią w naczyniu żaroodpornym na noc, żeby wystygło. Rano zdejmujemy folę i już możemy cieszyć się pyszną wędliną :).
Wiadomo – domowa najlepsza! 🙂