Dziś proponujemy danie, które zazwyczaj kojarzy się wietnamską knajpką, a które z powodzeniem możemy przygotować w domu. Dodatkowo jest to niezły sposób na przemycenie warzyw do diety, np. dzieciom 🙂
Zapraszamy zatem na domowe sajgonki.
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 12-15 szt. / dla 4 osób
Składniki:
- 200 g drobno mielonego mięsa, np. z łopatki
- 1 nieduża cebula
- 1-2 ząbków czosnku
- 1 średnia marchewka (starta na dużych oczkach)
- 2 średnie jajka
- garść ulubionej zieleniny: szpinak/pietruszka/szczypior (u nas był szpinak)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka zsiekanego imbiru (można też zetrzeć na tarce)
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka ostra
- tłuszcz do smażenia, do wyboru: olej kokosowy/smalec/smalec gęsi
- papier ryżowy
Na patelni rozpuszczamy nieco tłuszczu i podsmażamy cebulkę. Gdy już się zarumieni, dodajemy czosnek, imbir i startą marchewkę. Całość zalewamy odrobiną wody i dusimy przez około 3 minuty.
Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku i smażymy, aż będzie już dobre (czyli nie surowe :)). Zdejmujemy z ognia i po przestygnięciu, przekładamy do naczynia, w którym je zmieszamy z siekaną zieleniną, sosem sojowym i jajkami. Uwaga: lepiej mieszać po przestygnięciu farszu, aby się nie poparzyć i nie ściąć jajka.
Gdy nasz farsz jest już gotowy, przechodzimy do zawijania w papier. Płaty papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie na około 5 sekund, po czym układamy na tacy/blacie, układając na nie około jednej czubatej łyżki farszu.
Zwijamy podobnie jak krokiety, to znaczy najpierw zawijamy dół, następnie boki tak, aby powstała kieszonka, a następnie zaczynając od dołu zawijamy w rulonik. Jeśli nie potraficie sobie tego wyobrazić, zamieszczam swoje wspaniałe dzieło made in Paint „Schemat zwijania Sajgonki” (to czerwone to farsz :P).
Zwinięte sajgonki układamy na talerzu lub od razu na patelnię ze sporą ilością tłuszczu.
Uwaga: Sajgonki nie mogą się stykać, ponieważ będą się ze sobą lepić, co może zniszczyć całą pracę. Sajgonki obsmażamy z każdej strony do złotego koloru (około 2 minuty).
Najlepiej podawać z surówką z kapusty oraz sosami: sojowym, chilli.