Ten sos to doskonała baza do innych dań. Najlepiej zrobić spory zapas i mamy na kilka dni do wykorzystania, np. do spaghetti, do mięs, jako ketchup, jako dodatek do warzyw.
Przygotowanie: 20 min
Składniki:
-
duża puszka pomidorów (latem używam świeżych pomidorów)
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
kilka listków świeżej bazylii
-
oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól
Do garnka dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i świeżo wyciśnięty czosnek. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy według uznania. Gotujemy, aż większość wody odparuje i całość będzie gęsta. Wyłączamy ogień i blendujemy wszystko na gładką masę. I gotowe! Sos możemy użyć od razu do dania lub odłożyć do słoiczka i używać jako ketchup. Taki sos wytrzyma w lodówce ok. tydzień.