Wam też fasolka szparagowa kojarzy się wyłącznie przyrządzona z bułką tartą i masłem? Kiedyś myślałam, że to jedyny sposób, żeby fasolka była w ogóle jadalna 😉 Dziś wciągnę samą fasolkę, oprószoną solą himalajską, ale zamarzyło mi się jakieś konkretniejsze danie, dlatego powstał do niej pyszny sos.Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej
- 300 g pieczarek
- 1 żółta papryka
- 1 por
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- Przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek
Fasolkę myjemy, odkrajamy ogonki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Pieczarki i paprykę kroimy na kawałki, pora w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy chwilę warzywa. Następnie przyprawiamy, zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Fasolkę polewamy sosem i zjadamy ze smakiem 🙂