Kolejny smaczny sposób na wykorzystanie nasion chia, które świetnie sprawdziły się w roli panierki do ryby! Koniecznie spróbujcie tego sposobu.
Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- ok. 500 g filetów z ulubionej ryby (u nas flądra)
- 1 jajko
- 3 łyżki nasion chia
- łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy, czosnek
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- łyżka tłuszczu do usmażenia ryby (może być smalec, olej kokosowy)
Filety przyprawiamy do smaku, następnie rozbijamy jajko w miseczce i rozbełtujemy je lekko. Nasiona chia mielimy w młynku do kawy i wysypujemy na talerz. Można też dosypać do tego wiórki kokosowe. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Teraz zabawa, jak przy kotletach schabowych: maczamy filet, w jajku, następnie obtaczamy w nasionach chia i wrzucamy na patelnię. Rybę smażymy z obu stron aż się zarumieni – około 2 minut. I gotowe! Przy podaniu możemy rybę skropić z sokiem z cytryny.