To obok frytek z selera jeden z podstawowych przepisów. Muszę przyznać, że po detoksie bataty były baardzo słodkie i nie dałam rady zjeść ich za dużo. Dużym plusem batatów jest to, że są świetnym źródłem węglowodanów, dlatego sprawdzą się dla osób, które muszą pilnować ich ilości.
Przygotowanie: 15 minut, pieczenie: 30-40 minut
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 2 średnie bataty
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek
Bataty obieramy i kroimy na kawałki w kształcie frytek. Rozkładamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Posypujemy przyprawami i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli ktoś lubi, można polać bataty, przed pieczeniem roztopionym olejem kokosowym.