Ten gulasz jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Jak przystało na danie jednogarnkowe dużo lepiej smakuje na drugi dzień.
Przygotowanie: ok. 1 h
Danie dla: 4 osób
Składniki:
-
70 dag łopatki wieprzowej (lub szynki, jak kto woli)
-
1 marchewka
-
2 cebule
-
2 papryki (mogą być różne kolory)
-
1 pietruszka
-
1 seler (nieduży)
-
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kilka listków laurowych, ziele angielskie (ok. 5,6 ziarenek), papryka ostra, papryka słodka.
-
2 woreczki kaszy gryczanej
Kroimy mięso w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba go mocno wysmażać, wystarczą 2 minuty. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą tylko tyle, żeby je przykryło. Wstawiamy na mały ogień, żeby już się gotowało. Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, ścieramy wszystko na tarce i dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Też dorzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy (jeśli ktoś lubi ostre, można użyć pieprzu cayenne). I gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, mieszając co jakiś czas. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy ją, wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i jemy ze smakiem :).
Rady: Jeżeli gulasz jest za mało gęsty, można go trochę dłużej gotować, aż część wody odparuje.
Smacznie 🙂
Pyszny 🙂
Pzdr
Ewelina