Jak czytać etykiety? Część 1

Często robimy zakupy w pośpiechu i wrzucamy wszystko do koszyka, nie patrząc co właściwie się tam znajduje. A niestety zazwyczaj jest tam mnóstwo niepożądanych i bezwartościowych rzeczy.

Najlepiej byłoby kupować jedzenie jak najmniej przetworzone. W gotowych produktach nieraz znajdujemy całą tablicę Mendelejewa, która nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Dlatego przygotowałam poradnik, na co zwrócić szczególną uwagę.

 
1. Na etykiecie produktu poszczególne składniki są podane w określonej kolejności
Na samym początku są wymienione te, których jest najwięcej w produkcie, a na końcu są te, których jest najmniej.
 
2. Uważaj na produkty, na opakowaniu których jest napisane fit, dietetyczne, eko
Bardzo często tego typu produkty są odchudzone z tłuszczu (którego nie powinno się unikać), ale producenci wtedy dokładają mnóstwo cukru i innych wzmacniaczy smaku. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, jeżeli się go pozbywamy to musimy dać coś innego, żeby produkt był smaczny. Kierujmy się zasadą – im krótsza lista składników tym lepiej. Jeżeli ilość składników wynosi powyżej 5, to warto się mocno zastanowić nad kupnem takiego produktu.
 
3. Cukier niejedno ma imię
Niestety, to, że nie widzimy w składzie cukru, wcale nie oznacza, że go tam nie ma. Oto lista nazw, pod jakimi jeszcze kryje się cukier:
  • cukier brązowy
  • cukier buraczany
  • cukier brzozowy (z soku/syropu brzozowego)
  • cukier kokosowy
  • cukier inwertowany
  • cukier owocowy
  • cukier palmowy
  • cukier trzcinowy
  • dekstroza
  • dekstryny
  • fruktoza
  • glukoza
  • inulina
  • ksyloza
  • laktoza
  • maltodekstryny
  • maltoza
  • melasa
  • miód
  • naturalny cukier
  • nektar z agawy
  • odparowany syrop trzcinowy
  • odwodniony syrop trzcinowy
  • sacharoza
  • słód jęczmienny
  • sorgo
  • syrop
  • syrop brzozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy (Jest jeszcze gorszy od samego cukru! Unikamy za wszelką cenę)
  • syrop jęczmienny
  • syrop klonowy
  • syrop kukurydziany
  • syrop ryżowy
  • syrop słodowy
  • syrop sorgowy
  • syrop trzcinowy
  • syrop z agawy
  • trzcina cukrowa
  • zagęszczony sok owocowy
 
Warto zainstalować sobie aplikację czytamy etykiety, dzięki której możemy przeskanować kod kreskowy i od razu widzimy co zawiera dany produkt i jak wpływa na organizm. W kolejnej części będziemy analizować niektóre produkty pod względem składu.
Źródło: http://healthyvibes.blog.pl

2 thoughts on “Jak czytać etykiety? Część 1

  1. Takich postów nigdy za dużo. Niby wiem jak czytać etykiety, ale ciągle się dowiaduję czegoś nowego, albo przypominam sobie coś co wiedziałam, ale zdążyłam zapomnieć tą wiedzę.

Skomentuj Olka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *