Oto pomysł na pyszne i lekkie danie. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ale również jako oddzielny posiłek. Idealnie nadaje się dla osób na protokole autoimmunologicznym.
Przygotowanie: 20 min, gotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 600 g pieczarek
- 2 cebule
- 400 ml mleka kokosowego
- solidna garść natki pietruszki
- łyżka smalcu lub oleju kokosowego do smażenia
- przyprawy: sól himalajska, czosnek, bazylia, oregano
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy aż będzie miękki. Gdy kalafior się gotuje, przygotowujemy sos: pieczarki obieramy i kroimy na kawałki, cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu z solą. Kiedy pieczarki i cebula już będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe, resztę przypraw i natkę pietruszki i dusimy jeszcze 5 minut, żeby sos zgęstniał. Gotowego kalafiora odcedzamy z wody i rozkładamy porcje na talerze, a następnie polewamy sosem. Do dekoracji możemy jeszcze posypać pietruszką. Smacznego!