Czas na kiszone buraki, które idealnie nadają się do barszczu czerwonego. Warto zrobić takie zapasy, żeby zimą cieszyć się pysznym, aromatycznym barszczem. Taki zakwas z buraków jest też idealnym, naturalnym probiotykiem, który wzbogaca florę bakteryjną jelit i tym samym usprawnia ich działanie.
Podstawowe zasady kiszenia wyjaśniliśmy przy okazji ogórków. Kliknij TUTAJ, aby przeczytać.
Przygotowanie: 30 min, kiszenie: min. tydzień
Składniki na jeden słoik:
- 2 ząbki czosnku
- liść wiśni + dębu
- 1 łyżeczka soli
- ok. 3 cm korzenia chrzanu
- cała gałązka kopru
- buraki – ile się zmieści 🙂
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, ósemki. Słoiki wyparzamy
Na dno słoika układamy nasz wkład do ukiszenia. Następnie wypełniamy słoik burakami. Posypujemy łyżeczką soli kamiennej i zalewamy wodą tak, aby przykryć buraki. Całość zakręcamy dokładnie i odkładamy w ciemne miejsce. Po kilku dniach możemy zauważyć charakterystyczne zmętnienie zalewy oraz pęcherzyki powietrza. To znaczy, że wszystko kisi się prawidłowo.