Walentynki tuż, tuż, więc mamy dla Was prosty przepis na pyszne czekoladki, które możecie sprezentować ukochanej osobie.
Przygotowanie: 10 minut, chłodzenie: 1 h
Składniki na: 18 czekoladek
Składniki:
- 100 g pasty kokosowej
- 2,3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki kakao (najlepiej nieodtłuszczone)
- ksylitol lub miód do posłodzenia
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło i pastę kokosową. Następnie dodajemy kakao i intensywnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy trochę miodu (u nas wystarczyła łyżeczka). Możecie też nie dodawać żadnego cukru i wyjdą Wam intensywnie gorzkie czekoladki. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek, a następnie wkładamy do lodówki na około godzinę. Czekoladki ogólnie lepiej trzymać w lodówce, ale poza nią trochę wytrzymają :).
Czekoladki stały się łaciate, ponieważ nie wymieszałam dokładnie pasty kokosowej z resztą składników. Jeśli chcecie osiągnąć taki efekt, nie mieszajcie dokładnie wszystkiego :).