Jeżeli miałabym określić to danie w trzech słowach to byłoby to: pyszne, lekkie i pożywne!
Przygotowanie: 45 minut
Danie dla: 2 osób
Składniki:
-
4 małe cukinie
-
30 dag mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
-
1 duża cebula
-
2 puszki pomidorów
-
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek
-
trochę startego sera do posypania
Cukinie myjemy i przekrajamy wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrążamy środek i odstawiamy go (później użyjemy go do sosu). Wydrążone cukinie kładziemy na folii, rozłożonej na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach, żeby odrobinę zmiękły. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy sól i pieprz. Gdy mięso będzie już trochę podsmażone, dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i miąższ z cukinii. Dorzucamy przyprawy do smaku i dusimy całość, aż woda z pomidorów odparuje i zrobi się gęsty sos.
Następnie wyciągamy cukinie z piekarnika, nakładamy farsz i zapiekamy kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy startym serem.
Pyszne, choć ja robię tylko w sezonie. 🙂
Smacznie 😉
Bardzo smaczne danie 😉