Przepis jest naprawdę prosty i bardzo łatwy do zmodyfikowania o to, co mamy aktualnie w lodówce. Mięsne kieszonki świetnie sprawdzą się na pyszny obiad dla gości – danie sycące, smaczne i efektownie wyglądające.
Przygotowanie: 30 min: Pieczenie: 45 min
Danie dla: 4 osób
Składniki:
- 1 kg szynki (lub schabu lub piersi z indyka)
- 1 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 korzeń pietruszki
- garść natki pietruszki
- łyżka smalcu do uduszenia farszu
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czosnek
Mięso kroimy na grubsze plastry, w których następnie wycinamy otwory, tak aby powstały kieszonki. W środku posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Zabieramy się za farsz. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wrzucamy na to drobno pokrojone pieczarki, cebulę i korzeń pietruszki. Farsz dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Na koniec posypujemy solą i natką pietruszki. Następnie nakładamy farsz do mięsnych kieszonek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół) i wstawiamy kieszonki do pieczenia na 45 minut pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdejmujemy pokrywę, żeby wszystko ładnie się zapiekło.
Rady: Farsz jest bardzo podstawowy, dlatego zachęcamy do eksperymentów. Świetnie sprawdzi się tutaj marchewka, papryka, pomidory.
Przepis nadaje się na protokół autoimmunologiczny, jeżeli usuniemy pieprz ziołowy :).