Szybkie ciastka, dobre do zrobienia w razie niespodziewanej wizyty gości. Ciasta są przyjemnie kruche, a cytryna nadaje im lekkości.
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 20 min
Proporcje na 10 ciastek
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki kasztanowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- sok i skórka z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- opcjonalnie: do posłodzenia stevia, ksylitol, miód – ja nic nie dodawałam
- polewa: 3 łyżki pasty kokosowej + sok z połówki cytryny
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i jajka i pozostałe składniki. Rękoma ugniatamy na jednolitą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy formujemy nieduże ciastka i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy, aż się zarumienią, około 20 minut. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika, przygotowujemy polewę: pastę kokosową rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sok z połówki cytryny i mieszamy. Jak polewa zacznie gęstnieć, wykładamy ją na ciastka.