Ponieważ mój wpis o jadłospisie na AIP cieszy się sporą popularnością, postanowiłam wrzucić także przykładowy jadłospis na diecie paleo. Jedzenie rozłożyłam na trzy posiłki, jednak w zależności od potrzeb, można dołożyć jedną lub dwie przekąski w postaci owocu, garści orzechów czy dobrej jakości kabanosa. Na końcu macie wygodny pdf. do pobrania 🙂
Dzień I
Śniadanie
- 2/3 jajka sadzone usmażone na oleju kokosowym/smalcu
- 1 marchewka
- 4 rzodkiewki
- pół dużej kalarepy
- 1 zielony ogórek
Warzywa obieramy (oprócz rzodkiewki) i kroimy w słupki, żeby były łatwe do chrupania
Obiad
- Żeberka w sosie miodowo-pikantnym + sałatka: ulubiony mix sałat, marchewka, rzodkiewka, cykoria, pomidor, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, czosnek.
Kolacja
- Zupa brokułowa
Dzień II
Śniadanie
- 2/3 plastry schabu z morelą + duszone warzywa: szpinak, czosnek, marchewka + 2 łyżki mleka kokosowego
Obiad
- Wątróbka z cebulą i jabłkiem
Kolacja
- Zupa brokułowa z poprzedniego dnia
Dzień III
Śniadanie
- 2/3 plastry schabu z morelą + ulubione warzywa pokrojone w słupki (cp. marchewka, ogórek, kalarepa)
Obiad
- Cukiniowa potrawka z mięsem mielonym + 2 ogórki kiszone
Kolacja
- Wątróbka z poprzedniego dnia
Dzień IV
Śniadanie
- 3 jajeczne muffiny z warzywami + kubek rosołu
Obiad
- Zrazy wieprzowe + duszone warzywa na maśle klarowanym: marchewka, jarmuż, pieczarki
Kolacja
- 1 papryka faszerowana kalafiorem
Dzień V
Śniadanie
- 1 papryka faszerowana kalafiorem + sałatka z awokado
Obiad
- Spaghetti bez makaronu
Kolacja
- Bezglutenowe placuszki z ulubionymi owocami
Dzień VI
Śniadanie
- Zrazy z dnia IV + sałatka: ulubiony mix warzyw + zielony ogórek, papryka, cykoria, rzodkiewka, oliwa z oliwek, sól himalajska, pieprz
Obiad
- Kawałek boczkowej lasagne + sałatka z tartych buraków
Kolacja
- Omlet marchewkowy z dżemem 100%
Dzień VII
Śniadanie
- Kawałek lasagne z dnia poprzedniego
Obiad
- Indyk z wiosenną sałatką
Deser na zakończenie tygodnia
- Ciasto marchewkowo-cytrynowe
Kolacja
- Frytki z selera