Oto kolejny jadłospis, tym razem w duchu samuraja, który pomoże Wam zmienić swoje żywienie i da inspirację do własnych eksperymentów w kuchni bez glutenu, nabiału, cukru i jajek.
Jedzenie rozłożyłam na trzy posiłki. Na końcu macie wygodny pdf. do pobrania 🙂
Dzień I
Śniadanie
- 2 kanapki z chlebem żytnim na zakwasie z czosnkową roladą
- 3 ogórki kiszone
Obiad
- 200 g czosnkowych żeberek
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 30 g masła klarowanego
Kolacja
- 70 g ryżu
- 1 jabłko
- 1 banan
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 miarka odżywki białkowej
Kcal: 2021, B: 73, T: 117, W: 177
Dzień II
Śniadanie
- 3 kromki chleba żytniego na zakwasie
- 3 plastry domowej szynki
Sałatka:
- garść miksu sałat
- garść szpinaku
- 1 papryka (kroimy w kostkę)
- 1 marchewka (kroimy w plasterki)
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól himalajska, pieprz, koperek
Obiad
- 220 g mięsa
- 200 g kopytek
Kolacja
- 50 g kaszy jaglanej
- 150 g mrożonych malin
- 70 ml mleka kokosowego
Ugotowaną kaszę wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i posypujemy malinami. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min.
Kcal: 2010, B: 87, T: 107, W: 177
Dzień III
Śniadanie
- 120 g domowego pasztetu
Sałatka z pomidorów
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 70 ml mleka kokosowego
- sól himalajska, pieprz
Pomidory kroimy na kawałki, cebulę w plasterki. Wkładamy warzywa do miseczki, polewamy mlekiem kokosowym, przyprawiamy i mieszamy.
Obiad
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 220 g mięsa
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka
- pół selera
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przepis na gulasz z kaszą gryczaną
Kolacja
- 100 g komosy ryżowej
- 1 zielony ogórek
- 1 papryka
- pół białej rzodkwi
- ulubiony miks sałat (u nas roszponka, endywia, rukola, cykoria)
- pół kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na sałatkę z komosą ryżową
Przekąska
- Banan
Kcal: 2072, B: 93, T: 118, W: 167
Dzień IV
Śniadanie
- 200 g fasolki szparagowej z sosem
- 3 plastry pieczonego boczku
Obiad
- 200 g steka wołowego
- 60 g ryżu
- 3 ogórki kiszone
Przepis na steka z ryżem smażonym
Kolacja
- 350 ml krupniku
Przepis na bezglutenowy krupnik
Kcal: 2005, B: 88, T: 110, W:166
Dzień V
Śniadanie
- 2 pieczone białe kiełbasy
- garść jarmużu
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- łyżka masła klarowanego
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
Warzywa kroimy na kawałki i dusimy na maśle klarowanym, aż będą miękkie. Przyprawiamy je solą, pieprzem i czosnkiem.
Obiad
- 170 g piersi z indyka
- 150 ml marynaty z mango i limonki
- 80 g ryżu basmati
- 2 łyżki oleju kokosowego
Kolacja
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła klarowanego
Kcal: 2160, B: 103, T: 119, W: 166
Dzień VI
Śniadanie
- 60 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- łyżka masła klarowanego
- 3 plastry pieczonego boczku
Gaszę gotujemy. Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na maśle, aż będą miękkie. Warzywa podajemy z kaszą.
Obiad
- 8 pierogów z mięsem
Kolacja
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- 100 g musu brzoskwiniowego
Kcal: 1908, B: 77, T: 111, W: 161
Dzień VII
Śniadanie
- 4 kasztanowo-bananowe placuszki
Obiad
- 100 g makaronu ryżowego
- 150 g mięsa mielonego
- 200 ml sosu bolońskiego
Kolacja
- 350 ml zupy warzywnej
- 1 udko z kurczaka z zupy
Niedzielny deser
- Kawałek sernika jaglanego
Kcal: 2161, B: 79, T: 124, W: 178
Ściągnij jadłospis klikając TUTAJ