Pyszne, miękkie i aromatyczne – pieczone skrzydło z indyka to idealny pomysł na rodzinny obiad.
Marynowanie: 24 h, pieczenie 2 h
Składniki:
- 2 skrzydła z indyka
- 2 łyżki tłuszczu (u nas smalec)
- przyprawy: sól peklowa, pieprz ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka
Dzień przed pieczeniem przygotowujemy marynatę, do naczynia żaroodpornego dodajemy tłuszcz, a do niego przyprawy (po ok. łyżeczce każdej przyprawy, majeranku można dodać więcej). Wszystko mieszamy, a następnie obtaczamy dokładnie mięso w marynacie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej noc (najlepiej na 24 h).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naczynie przykrywamy folią aluminiową (lub przykrywką) i wstawiamy do pieczenia na 2 godziny. Jeżeli chcemy, żeby skórka była chrupiąca, na 20 min przed końcem zdejmujemy folię.