Pstrąg jest jedną z naszych ulubionych ryb, ponieważ jest to szybki obiad w 30 min. Jeśli kupicie świeżą rybę, to jego mięso jest bielutkie i niezwykle soczyste. Tym razem w asyście cytryny, masła i mleka kokosowego musiało wyjść pyszne danie.
Przygotowanie: 10 min, pieczenie: 20 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 2 świeże, wypatroszone pstrągi
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki masła (może być klarowane)
- sok z cytryny
- kilka pomidorków koktajlowych do przystrojenia
- przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy, czosnek, zioła prowansalskie
Rybę oczyszczamy z łusek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy obficie od zewnątrz i wewnątrz przyprawami. Do środka wyciskamy sok z cytryny. Na zewnątrz wykładamy mleko kokosowe i masło. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i obkładamy nimi ryby. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rybki przez 20 min. I gotowe! Szybki obiad świetnie sprawdzi się z surówką z kapusty lub z duszonymi warzywami na maśle.
Rybka przed pieczeniem